Novi sad

Prognoza Vremena – Vreme – Novi Sad

Prognoza vremena za Novi Sad

Grad leži na obalama reke Dunav, između 1252-og i 1.262-og kilometra rečnog toka. Na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada (Bačka), dok je na desnoj obali, na obroncima Fruške gore, smešten brdoviti deo grada (Srem). Nadmorska visina s bačke strane je od 72 do 80 m, dok sa sremske strane ide do oko 250-350 metara. Kod Novog Sada se u Dunav (s leve strane reke) uliva Mali bački kanal, koji je deo sistema kanala Dunav-Tisa-Dunav. Bački deo grada je smešten sa obe strane ovog kanala.

Sa 15 prigradskih naselja, opštinsko područje grada Novog Sada obuhvata površinu od 702,7 km ², dok uže područje Novog Sada sa Petrovaradinom i Sremskom Kamenicom zauzima površinu od 129,4 km ². Građevinski rejon grada obuhvata površinu od 106,2 km ².

 

Opštinsko područje Grada Novog Sada okružuju opštine Bački Petrovac, Vrbas, Temerin, Žabalj, Titel, Inđija, Sremski Karlovci, Irig i Beočin, čiji stanovnici, zajedno sa stanovnicima još nekih opština Južnobačkog okruga, gravitiraju Novom Sadu.

Klima u Novom Sadu prelazi iz umereno kontinentalne u kontinentalnu, tako da grad ima sva četiri godišnja doba. Preko jeseni i zime povremeno duva hladan vetar košava, koji obično traje od tri do sedam dana. Košava može tokom zime da stvori nanose i smetove snega tokom vejavica i mećava. Prosečna temperatura vazduha u gradu je 10,9 ° C, srednja temperatura u januaru je -1 ° C, dok je u julu 21,6 ° C. Godišnje padne prosečno 578 mm padavina, a broj dana sa padavinama je 122. Zbog promene klime na globalnom (svetskom) nivou, poslednjih godina se na području Novog Sada povećala količina padavina, što povremeno izaziva poplave u nekim delovima grada, budući da sadašnji gradski kanalizacioni sistem nije projektovan za izmenjene klimatske uslove.

Na ovom sajtu možete naći uvek aktuelnu vremensku prognozu za Novi Sad kao i ostale gradove u Srbiji.

Nadamo se da ce Vremenska prognoza Novi Sad , sa naseg sajta pomoci svima koje zanima kakvo ce vreme biti u Novom Sadu i okolini. I zapamtite vremenska prognoza Novi Sad sa rsvremenskaprognoza.com je najtacnija prognoza vremena na internetu :)