Obrenovac

Obrenovačka opština se nalazi u centralnom delu donjokolubarskog basena, na istoku i jugu se graniči sa Šumadijom, dolinama Kolubare i Tamnave, na zapadu su ogranci Pocerine, a na severu reka Sava koja u svom donjem toku izrazito meandrira. Površina opštine je 411 kvadratnih kilometara, od čega je urbanizovano oko 42.

Najveći deo tla je izrazito ravničarski, dok su pojedini delovi brežuljkasti i blago brdoviti, prema zapadnim padinama Avale i Parćanskog visa na istoku i jugoistoku, i ka Pocerju na zapadu. U brdovitom delu dominira vrh Bukvik, u ataru sela Mislođin, visok 221 metar, a najniža tačka je na 73 metra nmv, u prostoru plošče, unutar širokog meandra Save oko atara sela Zabrežje.

Opština se prostire između 44 ° 30 \’i 44 ° 45\’ severne geografske širine i 20 ° i 20 ° 20 \’istočne geografske dužine. Vazdušnom linijom, državna granica je od Obrenovca udaljene oko 80 kilometara ka istoku.

U Obrenovcu se ukrštaju važni putevi, koji od Beograda, udaljenog svega 29 kilometara ka istoku, vode na zapad ka Šapcu, Loznici zatim Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odnosno ka Valjevu i Ibarskoj magistrali.

Obrenovac se nalazi gotovo u središtu severnog umereno toplog pojasa, sa klimom blažom od tipične panonske, kontinentalne. Prosečna godišnja temperatura u ovoj oblasti je oko 11 ° C, leti oko 22 ° C, a zimi oko -1 ° C, sa maksimalnim rasponom koji se kreće od -28 ° C do 40 ° C. Tokom godine, količina padavina iznosi oko 640 litara vode po kvadratnom metru, u sušnim godinama oko 440, au kišnim i do 940 litara po kvadratnom metru. Tokom godine padavine su izražene u proleće i krajem ljeta odnosno početkom jeseni.

Na ovom sajtu je uvek aktuelna vremenska prognoza za Obrenovac kao i ostale gradove u Srbiji.