Pirot

Pirot sa okolinom i gradovima Nišom, i drugim spada u najsuvlje gradove. Najviše padavina ima u maju, junu i oktobru, a najmanje u januaru februaru i julu [traži se izvor od 09. 2009.].

Najtopliji mesec je juli s prosečnom temperaturom +25 ° C, a najhladniji januar sa prosečnom temperaturom -1 ° C [traži se izvor od 09. 2009.]. U zimskim mesecima duva severac sa prosečnom brzinom od 10 km / h [traži se izvor od 09. 2009.].

U pirotskom kraju najviše šuma ima na Staroj, Vlaškoj planini i Vidliču. Po planinama i brdima raste šumsko drveće: pored zimzelenog, tu je i bukva, cer, hrast, breza, grab i drugo. Na planinskim predelima ima livada i bujnih pašnjaka. Na Staroj planini na koprenu, na površini od 10 ha raste veoma retka biljka Rosulja, Rosna trava, Muholovka [traži se izvor od 09. 2009.]. Ova čudna biljka tankog, crvenkastog stabla prilagođena je za hvatanje i varanje sitnih životinja koje se nađu na njoj. List ove biljke luči lepljiva, mirišljav sok koji privlači insekte. Ovo je višegodišnja biljka, visine 10-20 cm koja raste na vlažnim predelima i veoma retko naseljava Balkansko poluostrvo.

Na ovom sajtu je uvek aktuelna vremenska prognoza za Pirot kao i ostale gradove u Srbiji.