Zlatibor

Zlatibor ima subalpske klimu. Srednja godišnja temperatura na Zlatiboru iznosi oko 7,5 ° S. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko -2,5 ° C, a najtopliji je avgust, sa oko 15 ° C. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru iznosi oko 18 ° C. Prosečni broj sunčanih sati godišnje je oko 2000.

Padavine na Zlatiboru variraju od mesta do mesta. Prosečna godišnja visina padavina na Palisadu je oko 880 mm, u Ljubišu oko 990 mm, au Čajetini oko 940 mm, dok jugoistočni predjeli imaju nešto više od 1000 mm. Najviše padavina izlučuje u maju i oktobru, dok je najsuvlji mjesec mart Kiše padaju preko cijele godine, grad u toplijim periodima (od maja do septembra), a sneg pada oktobar-maj i zadržava se u proseku oko sto dana, ali se često događa da padne i izvan ovog preioda. Ljetnje padavine su u obliku jakih pljuskova propraćenih grmljavinom i izazivaju eroziju. Magle su retke, posebno na centralnom delu Zlatibora, ai kad se pojave, brzo se gube, jer nema većih kotlina u kojima bi se zadržale. Međutim, često se događa da se oblaci spuste i zahvate planinske vrhove više od 1000 m.

Vlažnost vazduha ima, u proseku, najveću vrednost u 7, a najmanju u 14 sati, i nikad nije manja od 75%.

Najčešći i najbrži vetrovi na Zlatiboru su oni koji dolaze sa jugozapada i severoistoka. Najčešći i najjači u toku cele godine severoistočni vetar, posebno u periodu od oktobra do maja. On u svim godišnjim dobima snižava temperaturu vazduha. Jugozapadni i južni vetrovi obično javljaju od jeseni do proleća i donose relativno tople vazdušne mase, tako da zimi ublažuju hladnoću, a leti povećavaju temperaturu vazduha.

Na ovom sajtu možete naći uvek aktuelnu vremensku prognozu za Zlatibor kao i ostale gradove u Srbiji.